Ящур: що потрібно знати власникам тварин
Ящур – це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю, а також може передаватися людині.
З огляду на те, що на території Європейського Союзу зафіксовано спалахи ящуру, а в Україні ця хвороба не фіксувалась з 1988 року, просимо власників свійських тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи, передбачені Інструкцією щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 № 431.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки. Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійської тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин).
Вірус ящуру добре зберігається за умов підвищеної вологості та помірної температури. Захворювання може поширюватись не лише через інфікованих тварин, а й через повітря, корми, одяг, взуття, транспорт та інші забруднені об’єкти.
На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.
Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.
Шляхи передачі ящуру:
-прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;
-контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
-забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
-може передаватись через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості.
-Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Як розпізнати ящур?
Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини,язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити Держпродспоживслужбу чи державну лікарню ветеринарної медицини у вашому районі.
Задля попередженню виникнення даного захворювання серед тварин необхідно:
-дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
-забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
-дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
-забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих худобо могильників та біотермічних ям;
-користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин повідомляти державну службу ветеринарної медицини району.
Контактні дані для повідомлень:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ
Казанківський відділ: вул. Робітнича,13, смт. Казанка, Миколаївська область, 56002, тел. 097 332 4590
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/