АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ
Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне захворювання, яке відноситься до транскордонних, особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин і являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.
Особливо небезпечним захворюванням африканську чуму робить його високопатогенний, надзвичайно стійкий у навколишньому середовищі, вірус, різноманітні шляхи його передачі, відсутність вакцини, а також наявність постійного резервуару вірусу в дикій фауні – диких кабанів.
Вірус АЧС в інфікованому гною зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5 – 6 міс, у замороженому м’ясі – до 3 років.
Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.
Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.
Найчастіше доводиться мати справу з гострим перебігом хвороби, який характеризується наступними симптомами: температура підвищується до 42 градусів і на такому рівні утримується аж до загибелі тварини; відзначається залежування, пригнічення, відсутність інтересу до корму, переривчастий подих, іноді з кашлем, хиткість при русі. На шкірі з’являються множинні крововиливи і фіолетово-червоні плями, які при натисканні не бліднуть. У деяких тварин можливий розлад травлення у формі запору або проносу з кров’ю, носові кровотечі, кон’юнктивіт, конвульсії і паралічі.
Засобів специфічної імунопрофілактики хвороби не розроблено. Спроби отримати вакцини виявилися безрезультатними. Лікування хворих свиней заборонено.
З метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней рекомендуємо:
-утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми;
-не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
-проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання;
-при обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар;
-не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях;
-не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби;
-не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби;
-не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней;
-не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо;
-при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів найближчої державної установи ветеринарної медицини.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає власників тварин дотримуватись вимог біобезпеки та вчасно в разі виявлення захворювання або підозри на нього звертатися до державних установ ветеринарної медицини або до районних, міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за місцем проживання (ведення господарства). Так, як головне не допустити поширення цих захворювань.
Контактні дані для повідомлень:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ
Казанківський відділ: вул. Робітнича,13, смт. Казанка, Миколаївська область, 56002, тел. 097 332 4590
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/