Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Як НАССР (ХАССП) стосується усіх закладів торгівлі продуктами харчування

Дата: 03.06.2025 16:01
Кількість переглядів: 22

     Система НАССР (від анг. - Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.       Головна мета при впровадженні системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».       Упровадження системи НАССР є обов’язком для всіх операторів ринку харчових продуктів, як для великих виробників, так і для малих магазинів, кіосків та палаток.

       Наказом від 01.12.2012р. №590 Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) передбачено 13 програм-передумов:

 1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;

2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;

 3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;

 4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;

 5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);

 6. Здоров’я та гігієна персоналу;

 7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;

 8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;

9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;

10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;

11. Зберігання та транспортування;

12. Контроль за технологічними процесами;

13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.

       Нагадаємо також, що у відповідності до ст. 65 Закону №2042 у разі невпровадження на потужностях постійно діючих процедур НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;

на фізичних осіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат.

Фото без опису

 

Баштанське районне управління Головного управління                 Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

 

Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора