Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Трансжири в їжі: небезпека для здоров’я та як уникати її.

Дата: 22.01.2025 14:53
Кількість переглядів: 27

Фото без описуЩо таке трансжири?

 

 

 

 

 

 

 

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції. Трансжири містяться у м’ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

 

Вплив трансжирів на здоров’я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

  • Розвитку серцево-судинних захворювань;

  • Гормональних порушень;

  • Розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;

  • Ослаблення імунітету;

  • Появи алергічних реакцій;

  • Порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

  • Кондитерські виробиторти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;

  • фастфуд картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;

  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;

  • картопляні чипси, сухарики, попкорн;

  • перероблене м’ясо ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м’ясо, м’ясні консерви тощо;

  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;

  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо;

  • плавлені сири, тверді сири, сирки;

  • заморожені напівфабрикати.

Чим же замінити трансжири у своєму раціоні:

  • Альтернатива магазинній випічці — домашня, без маргарину, лише з додаванням корисних рослинних олій (або й без них), яку випікають до 200 °С.

  • Солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла.

  • Сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів.

  • Попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном.

  • Майонез і майонезні соуси замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.

  • Замість звичних чипсів можна вживати овочеві та фруктові чипси.

  • Ввести в раціон більше свіжих овочів.

Заміняти погані трансжири найкраще хорошими жирами. Відомо, що найбільше корисних для організму кислот цієї групи міститься в рибі.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора