До уваги споживачів та операторів ринку !
Внаслідок забруднення річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях біля кордону з рф,можливе забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях призвело до загибелі водних живих біоресурсів.
З метою попередження виникнення негативних наслідків для здоров’я людей та довкілля Держпродспоживслужба наголошує, що реалізація живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:
- оператори ринку повинні працювати використовуючи санітарний одяг та мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медогляду 1 раз на рік;
- перевозити живу рибу необхідно в спеціальних цистернах, бочках, які легко миються та дезінфікуються;
- для продажу в межах адміністративного району кожна партія живої риби повинна супроводжуватися ветеринарною довідкою, а для реалізації в межах України – ветеринарним свідоцтвом;
- на ринок партія риби надходить із супровідними документами (товаро-транспортними накладними та документами, що засвідчують якість та безпечність риби), після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з оформленням експертного висновку;
- термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11…+15 С⁰: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.
Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Будьте пильними та пам’ятайте, що риба невідомого походження, яка продається на ринках без відповідних супровідних документів, може бути шкідливою та смертельно небезпечною!