Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Лейкоз ВРХ

Дата: 16.05.2024 14:10
Кількість переглядів: 37

 

Фото без описуЛейкоз ВРХ – це хронічне інфекційне захворювання, яке характеризується порушенням процесу дозрівання клітинних елементів крові, злоякісним розростанням кровотворної та лімфоїдної тканини, утворенням пухлин у кровотворних та інших органах.

 

Вірус лейкозу виділяється з організму тварини з кров’ю, молоком, слиною, сечею та іншими секретами, які можуть містити клітини крові (лейкоцити). Зараження тварин відбувається при їх контакті: на спільному випасі, утриманні, доїнні і навіть під час проведення лікувальних та інших маніпуляцій з використанням нестерильних інструментів.

Особливістю лейкозу є те, що від зараження до клінічних проявів хвороби можуть пройти роки. Виявляють дане захворювання на ранніх термінах під час лабораторних досліджень сироватки крові.

Вірус лейкозу не чутливий до низьких температур, але гине при ки’ятінні та пастеризації, а також легко знищується дезінфекційними засобами в звичайних концентраціях.

На жаль, надійної вакцини проти лейкозу ще не розроблено, тому профілактика складається з лабораторних досліджень крові всього наявного поголів’я та негайного вилучення з загального стада позитивно реагуючих тварин.

Найбільш ефективним способом запобігання зараження власного поголів’я є дотримання і виконання декількох простих але дієвих правил:

- будь-яке переміщення та здачу на забій тварин проводити з дозволу державних органів ветеринарної служби;

- при закупівлі ВРХ з інших господарств, регіонів проводити карантинування з обов’язковим лабораторним дослідженням тварин на лейкоз;

- проводити ідентифікацію всього наявного поголів’я з семиденного віку;

- двічі на рік надавати своїх тварин (починаючи з 6-ти місячного віку) для планових досліджень на лейкоз;

- у разі виявлення позитивно реагуючих тварин, виділяти їх із загального стада і здавати на забій з подальшим проведенням заходів з очищення та дезінфекції приміщень.

Власники тварин, дбайте про власну худобу, надавайте її для проведення планових проти епізоотичних заходів. Це допоможе утримувати лише здорове поголів’я. 

 

 

Баштанське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора