Програма передумов системи НАССР
НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролюбезпекихарчування. Адміністраціязакладівзобов’язанавпровадититапостійнопідтримуватифункціонуванняпринципів системи HACCP на харчоблоках.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
Здоров’я та гігієна персоналу.
Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.
Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.
Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
Зберігання та транспортування.
Контроль за технологічними процесами.
Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Баштанське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Миколаївській області