Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Пам'ятка: Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 13.03.2024 08:48
Кількість переглядів: 27

     Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

     Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Харчовий - основний шлях передачі збудників інфекцій: зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

Контактно-побутовий шлях передачі: збудники інфекцій можуть передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки тощо).

Фото без опису     Отже, основною причиною виникнення ГКІ є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб вберегти себе від захворювань на ГКІ, необхідно:

1. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.

2. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.

3. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

4. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.

5. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).

6. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).

7. Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця та рибу.;

8. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені страви (харчові продукти) при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години).

 9. Використовувати для пиття та приготування їжі воду гарантованої якості і лише з перевірених джерел, або бутильовану воду із торгівельної мережі.

 10.  Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

11. Не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі лише якісні харчові продукти.

12. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

13. Не купувати харчові продукти у випадкових осіб, або в місцях несанкціонованої торгівлі.

14. Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.

15.  У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне, може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку.

16. При тяжкому стані хворого негайно викличте невідкладну медичну допомогу.

Пам'ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.

Бережіть своє здоров'я та здоров’я близьких!

 

 

Баштанське районне управління ГУ ДПСС

в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора