Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

ПРОФІЛАКТИКА СКАЗУ ТВАРИН

Дата: 16.02.2024 13:32
Кількість переглядів: 30

Сказ – це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури. Сказом частіше хворіють дикі тварини – вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші. Від них при укусі, ослиненні заражаються домашні тварини і люди.

Ознаки сказу дуже різноманітні. Найбільш характерні – слиновиділення, водобоязнь, агресивність, параліч, але іноді вони можуть бути відсутні.
Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною вже в останні дні інкубаційного періоду – за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби.

У людини інкубаційний період може тривати місяцями, в середньому 30-90 днів, найкоротший – 7 днів. Враховуючи те, що вірус в слині з’являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, необхідно пам’ятати, що тварин, які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними 10-денний ветеринарний нагляд.

Для того, щоб захистити себе і оточуючих від сказу, необхідно виконувати декілька правил:
-необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і щорічно в обов’язковому порядку піддавати своїх улюбленців проведенню профілактичних щеплень проти сказу;
-у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного спеціаліста, який обслуговує Ваш населений пункт, для встановлення спостереження або з’ясування причини смерті тварини;
-слід нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;
-не слід підбирати в лісі, на вулиці диких і бездоглядних домашніх тварин, або знайти можливість у короткий термін показати його ветеринарному лікарю і провакцинувати від сказу;
-не слід позбавлятися від тварини, яка покусала або подряпала людину, по можливості за ним має бути встановлено десятиденне спостереження;
-при появі диких тварин на особистих подвір’ях, на території населених пунктів потрібно прийняти всі запобіжні заходи і забезпечення безпеки себе і Ваших близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ваше здоров’я у Ваших руках! Дбайте про нього!
ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО.
Для проведення  вакцинації Ваших тварин проти сказу Вам потрібно звернутися до ветеринарного спеціаліста, який обслуговує Ваш населений пункт.

Контактні дані для звернень:

Баштанське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Соборна, 69, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101,тел.: (05158) 2-84-35.

Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ,

Казанківський відділ вул.Робітнича,13, смт.Казанка, Миколаївська область, 56002, тел.(05164)9-15-25, моб. 096 892 4822

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора