Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Увага! Зареєстровано випадок сказу у Баштанському районі!!

Дата: 04.02.2024 08:16
Кількість переглядів: 33

Фото без опису     2 лютого 2024 року виявлено випадок сказу безпритульного кота в с. Широке Баштанського району Миколаївської області.

      3 лютого, під головуванням начальника Баштанської районної військової адміністрації Владислава Дмитріва було проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській РВА.

     Члени комісії запровадили карантинні обмеження у с. Широке та загрозливу зону в с. Любине, с. Червона Долина, с. Поляна Широківської сільської ради. Крім цього, було розроблено та затверджено «План заходів по локалізації і ліквідації спалаху сказу кота в с. Широке та загрозливій зоні с. Любине, с. Червона Долина, с. Поляна Баштанського району.»

    Ветеринарними фахівцями в неблагополучному пункті проводяться заходи по локалізації та ліквідації хвороби, а саме: проводяться подвірні обходи домогосподарств, щеплюються собаки та коти проти сказу.

Що таке сказ?

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків. Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже не можливо. Єдиний спосіб порятунку - це своєчасне звернення за медичною допомогою та вакцинація, яку проводять якомога швидше.

Як розпізнати хвору на сказ тварину ?

Головна ознака хворих тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними, з рота тече слина. Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання!

    Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби необхідно:

- уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

- утримувати домашніх тварин (собак) в межах домоволодіння;

- обов’язково щепити проти сказу всіх наявних собак та котів;

- якщо Вас покусала тварина і Вам призначено курс щеплень, не відмовляйтесь від них, не пропускайте процедур та не переривайте курс щеплень.

- якщо покусала або обслинила тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з господарським милом), а потім 2-3 рази обробити 5% розчином йоду та негайно звернутись в найближчий медичний заклад для проведення антирабічного щеплення;

- негайно викликати на місце події ветеринарних фахівців Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини за телефонами  ☎️

(067)103-75-26 – Баштанський відділ;

(068)066-47-20 – Новобузький відділ;

(096)892-48-22 – Казанківський відділ;

(097)332 45-90 – Березнегуватський відділ;

(068)820-97-79 – Снігурівський відділ;

- якщо це можливо, необхідно ізолювати підозрілу на сказ тварину (прив'язати, зачинити її, тощо) для подальшого ветеринарного нагляду;

- у разі зміни поведінки домашньої тварини негайно звертайтесь до найближчої установи ветеринарної медицини;

- при виявленні трупів диких тварин, не чіпати та терміново повідомляйте до установи ветеринарної медицини.

Наголошуємо, що лише своєчасна вакцинація захистить ваших домашніх тварин від захворювання і як наслідок вас!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора