Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Обережно - ботулізм!

Дата: 07.09.2023 16:11
Кількість переглядів: 73

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово: відсутні різкі підйоми температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являються порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння Фото без описупредметів, важкість читання). Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі, короткочасні ураження травного каналу (нудота, блювання, здуття живота). Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно звертатись до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
З метою захисту свого здоров’я, щоб уникнути отруєння на ботулізм та інші кишкові інфекції необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не купувати в стихійних місцях консерви, рибу та м’ясопродукти;
  • чітко дотримуватись правил при консервації, контролювати зберігання та терміни вживання консервованих продуктів;
  • не допускати вживання риби що зазнала мору;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно для здоров’я. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

Джерело інформації: https://dpssmk.gov.ua
 

Баштанське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора