Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Чи небезпечний хлор у воді?

Дата: 13.07.2023 10:55
Кількість переглядів: 404

Вся водопровідна вода піддається процедурі знезараження. У багатьох країнах застосовуються такі сучасні та складніші методи як озонування чи ультрафіолет. Але найпоширенішим способом дезінфекції води залишається хлорування.


Фото без опису        З того моменту, як люди почали використовувати хлор для знезараження води, він врятував мільйони життів від важких інфекцій, оскільки вбиває максимальну кількість бактерій у воді.
       Хлор (Cl) – це макроелемент, котрий поряд з натрієм і калієм, необхідний людському організму у великих кількостях. Він бере участь у регуляції осмотичної рівноваги і водно-сольового обміну. Зосереджений хлор головним чином в шкірі (30-60%). Також він входить до складу міжклітинної рідини, крові, кісткової тканини. В організмі його міститься до одного кілограма в іонізованому стані.
      Хлор часто додають у воду для її очищення, що дозволяє уникнути зараження інфекційними захворюваннями, такими як гепатит та черевний тиф.        
      Добова потреба хлору:  діти молодшого віку: 300-800 мг, діти підліткового віку: 1100-2300 мг, дорослі люди: 2300 мг.  
         Ця потреба задовольняється повністю з прийомом кухонної солі та інших продуктів харчування.  Цей макроелемент міститься в соляній кислоті (головна складова шлункового соку) і сприяє травленню. Хлор бере активну участь у регуляції і підтримці в організмі водно-сольового балансу. Він необхідний для здорового функціонування нервів і м’язів. Хлор допомагає виводити з організму шлаки, токсини, вуглекислий газ. Він бере участь у зниженні рівня жиру в печінці. Хлор необхідний для здорової роботи головного мозку. Він контролює стан еритроцитів, бере участь у формуванні плазми крові. Основним джерелом хлору є кухонна сіль, буряк, злаки, бобові, овочі, фрукти, м’ясо, яйця. Багаті хлором морепродукти, зокрема морська риба (мойва, скумбрія, хек, карась, горбуша, тунець, камбала).                                               
       Але є й інший бік медалі.
       Хлор – це високоактивна та агресивна речовина. Хлор взаємодіє і входить у хімічні реакції з більшістю органічних речовин, що є у воді. Хлорорганічні сполуки, що утворюються, несуть потенційну небезпеку для здоров'я людини, якщо їх концентрація у воді перевищена. Причому в організм людини подібні сполуки потрапляють не лише з питною водою, але також при диханні та через шкіру.
       Також, мінімальне передозування хлору надає воді характерного запаху та присмаку, що впливає на якість приготовленої їжі та напоїв.
       Дуже важливо розуміти, що кип'ятіння в цьому випадку не допомагає. При кип'ятінні хлорованої води утворюється ще більше хлорорганічних сполук.

Джерело інформації: https://euromd.com.ua/navischo-orhanizmu-hlor/

Баштанське районне управління      
ГУ Держпродспоживслужби  в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора