Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур'ян

Дата: 12.07.2023 08:47
Кількість переглядів: 387

Фото без описуАмброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур'янів. Це однорічна рослина. За зовнішнім виглядом  нагадує полин гіркий, чорнобривці. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров'я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур'янів. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням , котре утворюється у великій кількості. Одна рослина здатна утворювати до 100 тисяч сім'янок , а це дозволяє  їй швидко поширюватися і засмічувати нові сільськогосподарські  угіддя, витісняючи інші рослини.    

Посуха їй не шкодить, оскільки коріння сягає глибини чотирьох метрів. Шкодочинність амброзії в районах масового її поширення дуже велика, адже вона має високу здатність до відростання після скошування й виносить велику кількість елементів живлення. Щорічно від карантинних бур'янів  сільське господарство втрачає тисячі тонн зерна і багато іншої рослинної продукції. Худобою рослина не поїдається, для силосування не придатна, бо в її листі знаходяться гіркі речовини та ефірні олії, а при випадковому поїданні коровами, надає молоку і молочним продуктам неприємних запаху і присмаку.                                                           

               Знищувати рослини амброзії необхідно до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити. Якщо до цвітіння рослини не ліквідовані, треба перечекати період цвітіння, поки не утворяться зелені плоди. І в цей час скосити або вирубати і обов'язково спалити, щоб не висипалось насіння. Заходи  з її знищення мають бути не одноразовими, а постійними. Бажано виривати амброзію з коренем ще до початку цвітіння. Винищувати її під час цвітіння категорично заборонено.  Амброзія полинолиста – надзвичайно отруйна. Під час масового цвітіння, потрапивши в органи людей, пилок здатний викликати алергічні захворювання різного ступеня важкості. 

Механічне скошування рослин амброзії полинолистої до її цвітіння задля знищення неефективне. До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел.

 Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів. 

 

Враховуючи велику  шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров'я  людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів. Порушення вимог відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії полинолистої тягне за собою накладення штрафів як на посадових осіб, так і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення". 

Шановні жителі району!    

Знищуйте карантинний бур'ян - амброзію полинолисту.

Це гарантія ваших добрих врожаїв та запорука здоров'я!                                                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора