Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

ТЮТЮНОПАЛІННЯ – РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА СЬОГОДЕННЯ

Дата: 31.05.2023 15:09
Кількість переглядів: 921

 

За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку від тютюнопаління по всьому світу помирає 8 мільйонів людей, а від хвороб, пов’язаних з палінням, щорічно помирає 4 мільйони людей.

За прогнозами, якщо ситуація з палінням не зміниться, в 2025 році щорічні втрати будуть складати вже 10 мільйонів осіб. Більшість досліджень показали, що ризик виникнення захворювань залежить як від кількості випалюваних сигарет, так і від тривалості стажу паління.

Україна знаходиться на 17 місці серед усіх країн по споживанню сигарет, що складає 1,5% всіх сигарет у світі. В наш час палять 51% чоловіків працездатного віку в міській і 60% в сільській місцевості. За 20-річний період поширеність паління серед міських жінок працездатного віку зросла від 5 до 20%. Якщо у всьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 випалюваних за рік сигарет, то в Україні – 1500-1800 або близько 5 сигарет в день, тобто приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому на земній кулі.

Споживання тютюну значно впливає на стан здоров’я людини. Нікотин – це одна з найсильніших рослинних отрут. У чистому вигляді є безбарвною оліїстою рідиною з неприємним запахом, гіркою на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає в організм крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунка. Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином.

В тютюновому димі міститься біля 4000 хімічних сполук та близько 30 отруйних речовин, у т.ч. аміак, синильна кислота, чадний газ та інші. Унаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, розвивається хронічне запалення (бронхіт, трахеїт).

Паління спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% всіх випадків захворювання раком легень. Захворюваність на рак легень серед курців у 30 разів більша, ніж серед тих, хто не курить. Тютюнопаління також істотно збільшує ризик розвитку інших форм рака: ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки. Смертність від серцево-судинних захворювань серед курців в 2 рази вища, ніж серед тих, хто не палить.

Викурюючи сигарету чи вейп, кальян чи електронну сигарету, ви наражаєте на небезпеку не тільки себе, а й рідних, друзів чи близьких. Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях. Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони більш схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

Тютюнозалежність – хронічне захворювання, що потребує лікування. Досвід багатьох країн, які досягли значних успіхів у зниженні захворюваності і смертності від хронічних неінфекційних захворювань, довів, що саме зменшення поширеності паління вірогідно позитивно впливає на показники здоров’я.

Шановні мешканці громади! Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. Відмовтеся від шкідливих звичок. Пам’ятайте, що вдихаючи тютюновий дим ви вбиваєте себе, а видихаючи – інших.

 

 

Баштанське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 

 

 

Джерело інформації:  http://kr.consumer.gov.ua/index.php/component/k2/item/2272-tiutiunopalinnia-realna-zahroza-sohodennia


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора