Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Основні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення

Дата: 29.05.2023 08:56
Кількість переглядів: 902

Фото без описуХарчування дітей в дитячих садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров'я та формування корисних звичок. За безпечність та якість такого харчування, згідно вимог законодавства, відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти та оздоровлення.

Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" оператори ринку зобов'язані:

  • зареєструвати потужності та/або отримати експлуатаційний дозвіл;
  • забезпечувати дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості;
  • забезпечувати простежуваність харчових продуктів;
  • розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
  • вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив на здоров'я людини;
  • компенсувати відповідно до закону шкоду, заподіяну споживачам внаслідок споживання харчового продукту, якщо судом буде доведено причинно-наслідковий зв'язок між цією шкодою і діяльністю та/або бездіяльністю оператора ринку, крім випадків, встановлених законом.

Стосовно закладів освіти, оздоровлення та відпочинку, в яких організовано харчування шляхом приготування та реалізації готових страв власного виробництва, керівник такого закладу самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров'я України (МОЗ)), а також щоденне меню-розклад. У разі наявності організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти, відповідно до пункту 19 розділу "Організація харчування" Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 (далі – Порядку).

Звертаємо увагу, що пунктом 47 Порядку регламентовано, що у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку заборонено використовувати/реалізовувати:

  • технологічно-оброблені м'ясні та рибні продукти;
  • м'ясо та яйця водоплавної птиці;
  • річкову рибу;
  • харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту;
  • харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту;
  • харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока;
  • гриби;
  • каву та кавові напої;
  • рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва (крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів);
  • газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої;
  • непастеризовані соки;
  • продукцію домашнього виробництва.

Також не допускається використання молока без кип'ятіння, сиру кисломолочного та сметани без термічної обробки. Забороняється виготовлення кислого молока "самоквасу", холодців, м'ясних і рибних салатів, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів "по-флотськи" та млинців (із сиром м'яким, сиром кисломолочним або м'ясом), кремів, морсів, напоїв з штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.

Баштанське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 

 

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора