Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

12 травня День здоров’я рослин

Дата: 02.05.2023 11:30
Кількість переглядів: 838

   Здоров’я рослин впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство.

Фото без опису   Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками.  Рослини це джерело повітря, яким ми дихаємо, їжа, яку ми споживаємо, але ми не замислюємося про те, що треба дбати про їхнє здоров’я. Здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці.

   Шкідники рослин в світі несуть відповідальність за знищення до 40% продовольчих сільськогосподарський культур.

.   Корисні комахи дуже необхідні для здоров’я рослин – для опилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунту, обігу поживних речовин; однак за останні 25-30 років, кількість корисних комах зменшилася на 80%.

На сьогоднішній день для виживання людини та інших форм життя необхідно піклуватися про рослини та їх здоров’я.

   Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції, що перевищують 220 мільярдів доларів США щорічно.

Широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора