Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Туберкульоз під час війни та його профілактика

Дата: 05.04.2023 13:36
Кількість переглядів: 832

Баштанське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Туберкульоз під час війни та його профілактика

Фото без описуЗ перших днів повномасштабного вторгнення Росії Миколаївський регіон відчув катастрофічний вплив тимчасової окупації частини територіальних громад, щоденних обстрілів мирного населення та цивільних об’єктів, відсутність водопостачання і транспортного сполучення, дефіцит медичних кадрів, неконтрольованої міграції населення. Війни завжди супроводжуються підвищенням рівня захворюваності на інфекційні хвороби, у тому числі туберкульозу, у зв`язку зі зростанням ризиків, у тому числі зниженням рівня життя людей, стресовою ситуацією, імунодефіцитами, погіршенням побутових умов, підвищенням рівня міграційних процесів внаслідок виїзду громадян на більш безпечні території тощо.

Протягом останніх півроку в області спостерігається тенденція до поступового збільшення кількості виявлених випадків туберкульозу, у тому числі таких, що потребують госпіталізації. Кількість пацієнтів з туберкульозом, які лікуються стаціонарно зросла.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості випадків захворювання серед дітей.

На цей час на лікуванні перебуває більше 400 хворих на туберкульоз.

Під час війни важливо проходити  обстеження на туберкульоз громадянам,  особливо для груп підвищеного ризику, з метою раннього виявлення захворілих, якнайшвидшого залучення їх до лікування та недопущення інфікування членів сімей та близького оточення. Систематичне скринінгове опитування на туберкульоз та флюорографічне обстеження рекомендовано проходити, в першу чергу, представникам ключових груп населення (особи, які мали тривалий побутовий контакт з пацієнтом з туберкульозом; люди, які живуть з ВІЛ, з цукровим діабетом; курці; хворі на хронічні респіраторні захворювання; внутрішньо переміщені особи; люди, які мають хвороби, що супроводжуються імунодефіцитом; споживачі психоактивних речовин; особи, старше 60 років тощо).

Також негайно слід звернутись до сімейного лікаря у разі, якщо виникли характерні для туберкульозу симптоми:

– кашель більше 2х тижнів;

– кровохаркання та біль у грудній клітці;

– підвищена втомлюваність та слабкість;

– підвищена пітливість, особливо вночі;

– зменшення маси тіла з невизначених причин;

– підвищення температури тіла, навіть незначне, протягом тривалого часу.

Баштанське районне управління Держпродспоживслужби закликає мешканців району не нехтувати своїм здоров`ям та піклуватись про нього, де б ви не були. Своєчасно звертайтесь для огляду до сімейного лікаря або до лікаря будь-якого територіально доступного центру первинної медико-санітарної допомоги.

А якщо раптом когось торкнеться проблема туберкульозу – пам`ятайте: в Україні лікування цього захворювання доступне там, де ви є і туберкульоз виліковний.

Джерело інформації: https://dpssmk.gov.ua/tuberkul-oz-pid-chas-viyny-ta-yoho-profilaktyka/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора