Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Небезпечні нітрати – у ранніх овочах та фруктах

Дата: 31.03.2023 09:54
Кількість переглядів: 934

Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Небезпечні нітрати – у ранніх овочах та фруктах

 

Фото без описуПерші молоді овочі вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо весняні вітаміни. Однак не слід забувати  про нітрати. У ранніх овочах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок, чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, радимо дотримуватись простих правил.

  1. Не варто купувати   овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначеним рівнем нітратів в продуктах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Тому вимагайте такі документи в продавців;
  2. Купуючи сезонні овочі, ви повинні  знати, що деякі з овочів вбирають у себе нітрати більше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережним;
  3. Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим  молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння;
  4. Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
  5. Потрібно вміти правильно оглядати продукти, щоб не купити пошкоджених та розрізаних, і знати, якими насправді мають бути свіжі, здорові овочі. Так, свіжі, здорові огірки –  темно-зелені плоди, мають  тверду шкірку. Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, її верхні листочки блискучими та соковитими, а не облізлими та сухими. Унаслідок вмісту високої дози нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згоріти» через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів;
  6. Перед споживанням потрібно ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочити їх. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв.  Аби зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi  протягом години;
  7. Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших. Наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листках. В огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому шкірку треба чистити. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця потрібно зрізати;
  8. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!
  9. Не рекомендується вживати воду з невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття краще використовувати чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
  10. Можна вживати аскорбінову кислоту (вітамін С), ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на організм людини.

Слід пам’ятати, що забруднені нітратами овочі та вода ззовні такі ж, як і звичайні – без запаху і видимих домішок, подібним  смаком. Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Джерело інформації: http://zak-dpss.gov.ua/index.php?page=news&id=1646


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора