Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Хвороба брудних рук: ротавірусна інфекція. Як захиститися

Дата: 27.01.2023 10:10
Кількість переглядів: 371

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує:

«Хвороба брудних рук: ротавірусна інфекція. Як захиститися».

 

 

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня. Ротавірус є найбільш поширеною причиною діареї в дітей віком від 6 місяців до 4–5 років у всьому світі.

Захворіти можуть і дорослі. У них захворювання зазвичай протікає в легкій формі з менш вираженими симптомами. До того ж, це захворювання може мати епідемічний характер.

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому — 2–3 доби).

Ротавірус призводить до гострого запалення в шлунку та кишечнику, що може стати причиною болю та бурчання в животі, сильної діареї, блювоти, лихоманки, і навіть зневоднення в немовлят, маленьких дітей і рідше у дорослих.

Джерело ротавірусів — хвора людина. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом — під час контакту з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями, як-то іграшки, меблі, одяг, підлога, або під час вживання в їжу інфікованих продуктів харчування.

Хоча фекально-оральний шлях передачі є найпоширенішим, інфікуватися ротавірусом можна також під час чхання хворої людини або при контакті з дверними ручками чи іграшками, яких торкався хворий.

У фекаліях хворого ротавірус зберігається до появи симптомів і до 10 днів після їх зникнення, а на поверхнях і предметах — кілька тижнів.

Основні симптоми захворювання: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Діарея може тривати від 5 до 7 днів.

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні, попри те, що це виключно кишкова інфекція й не має жодного стосунку до вірусів респіраторної групи. У дитини, яка контактувала з ротавірусом, симптоми можуть проявитися вже через 2 дні.

Профілактика ротавірусної інфекції

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання.

Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві або три дози, відповідно до інструкції зареєстрованих в Україні вакцин.

Вакцину для профілактики ротавірусної інфекції випускають у формі суспензії для перорального застосування. Особливих застережень для щеплення від ротавірусної інфекції немає. Вакцину проти цієї інфекції можна поєднувати з іншими вакцинами, що включені до Календаря щеплень.

В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Вакцинуватися потрібно у віці від 6 до 32 тижнів від народження. Першу дозу будь-якої вакцини варто ввести до того, як дитині виповниться 15 тижнів. Усі дози ротавірусної вакцини діти повинні отримати до того, як їм виповниться 8 місяців.

Вакцини для дітей старшого віку та дорослих немає. Саме тому рекомендують зробити вакцинацію в ранньому віці.

Неспецифічна профілактика – дотримання правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.

Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

Якщо ротавірусну інфекцію вже виявили, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук додатково обробляти їх антисептиком.

Забрудненні іграшки та поверхні необхідно мити з мийним засобом, а обробка 70% розчином метилового спирту інактивує ротавірус та попереджає його подальше передавання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора