Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

УВАГА - африканська  чума свиней

Дата: 15.12.2022 10:24
Кількість переглядів: 727

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує:

УВАГА - африканська  чума свиней
 

       Виявлено захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) на Фото без описутериторії с. Новоочаків, с. Лепетиха Березнегуватської СГ Баштанського району, 

Африканська чума -  висококонтагіозна  вірусна хвороба,  яка перебігає блискавично,  гостро,  підгостро,  безсимптомно й характеризується гарячкою,   ціанозом   шкіри,   геморагічним  діатезом  внутрішніх органів,  дистрофічними і некротичними змінами в різних органах  і високою летальністю.

Діагноз на АЧС ставиться на основі аналізу  епізоотичних і   клінічних   даних,  патологоанатомічних  змін  та  результатів лабораторних досліджень.

В зв'язку з напруженою епізоотичною ситуацією на даний час існує велика можливість занесення збудника АЧС на територію нашої держави.

При  підозрі  на  захворювання свиней африканською чумою незалежно  від типу  ведення господарства та форми власності господарі зобов'язані негайно повідомити  про  виниклу  підозру ветеринарну службу району за телефонами  9-11-60   або  9-14-30.

      Ізолювати хворих і підозрілих на захворювання свиней  у  тому самому приміщенні, у якому вони перебували. Припинити забій і реалізацію  тварин  усіх  видів  включаючи птицю  і  продуктів їхнього забою (м'яса,  сала,  шкіри,  шерсті, пір'я тощо).

      З метою запобігання захворювання тварин африканською чумою необхідно проводити імунізацію  всього сприятливого поголів'я, у  господарствах  всіх  форм  власності  проти класичної чуми свиней шляхом співпраці власників тварин з Новобузькою державною лікарнею ветеринарної медицини для уточнення поголів'я та складання графіку щеплень. Без імунізації поголів'я проти КЧС дозвільні ветеринарні документи для реалізації живих тварин та продукції забою видаватись не будуть.

     Проводити заходи щодо  знищення  гризунів  на  фермах  та подвір'ях громадян,  проводити   роботу по зменшенню поголів’я  безпритульних собак, котів з урахуванням вимог статті 32 Закону України "Про тваринний світ"  та  статті  16 Закону  України  "Про  захист  тварин  від  жорстокого поводження", Закону України «Про ветеринарну медицину».

 

 

Начальник Новобузької РДЛВМ

                              Лозова Т.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора