Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Можливість жити без сигарети: боротьба з тютюнопалінням

Дата: 17.10.2022 14:11
Кількість переглядів: 126

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

«Можливість жити без сигарети: боротьба з тютюнопалінням»

 Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка.

Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.

    За даними ВООЗ існує більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання). У світі 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням; кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець. Епідемія тютюнопаління в XX столітті забрала з життя понад 100 млн. чоловік.

  Щорічно у день боротьби з палінням 31 травня проводиться багато заходів, щоб люди замислились, чи варто добровільно відмовлятись від здоров’я на користь цигарки. Слід зазначити, не багато людей прагнуть позбавитися від нікотинової залежності. Це свідчить про те, що людина або не усвідомлює всієї тяжкості наслідків вживання тютюну для свого здоров’я, або вважає, що хвороба її не торкнеться, або звичка палити настільки сильна, що немає можливості від неї відмовитися. Саме цигарки стають основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі і забирають більше життів, ніж СНІД, туберкульоз, материнська смертність, дорожньо-транспортні пригоди та ін. разом узяті.

  Викурювання однієї цигарки завдає організмові такої ж шкоди, як і 36-годинне перебування на загазованій автомагістралі. Серед людей віком від 30-40 років, які полюбляють цигарки, інфаркти трапляються в 5 разів частіше, ніж серед тих хто цієї шкідливої звички не має. Жінки, які палять, у 10 разів частіше залишаються безплідними, у чоловіків розвивається імпотенція. Курці, як правило, скорочують своє життя на 15-20 років.

Деякі курці розуміють конкретну небезпеку для здоров’я, пов’язану з вживанням тютюну і хочуть кинути палити. Однак подолати цю шкідливу звичку дуже важко, так як це – поведінкова звичка, яка вкорінилась у нашому повсякденному житті.

Поради тим, хто бажає кинути курити:

Визначте день припинення куріння. Назвіть його Днем здоров’я.

У період до повної відмови від куріння (один-два тижні), приймайте аскорбінову кислоту (вітамін С) по 200-300 мг в день.

Попросіть родичів, знайомих, друзів підтримати Вас у цьому починанні. Ще краще розпочинати відвикати від куріння разом з кимось із своїх друзів.

На пропозицію знайомих закурити – відмовляйте.

Поступово зменшуйте кількість викурених цигарок на одну-три штуки.

Намагайтеся до кінця не викурювати цигарку, оскільки в її останній частині міститься найбільше шкідливих речовин.

Збільшуйте інтервал між курінням. Не робіть глибоких затяжок.

Не залишайте в кімнаті недокурки, викидайте їх одразу.

Щонайменше на два-три тижні виключайте зі свого раціону міцний чай, каву, гострі й солоні продукти. Вживайте більше рослинної їжі, соків, мінеральної води та не переїдайте. Це допоможе легше перенести утримання від куріння.

Більше часу проводьте на свіжому повітрі.

При бажанні закурити займіться справою, або ж замініть цигарку жувальною гумкою, а не цукерками, сухарями.

Кидайте курити раз і назавжди, не торкайтеся до цигарок навіть з метою «експерименту».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора