Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Ризики інфекційних захворювань: як проявляються і як захиститися

Дата: 25.08.2022 08:17
Кількість переглядів: 1396

Новобузьке управління Держпродспоживслужби інформує:

Ризики інфекційних захворювань: як проявляються і як захиститися.

 

З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань. Їх спричиняють бактерії, віруси, грибки чи паразити. Недуга може протікати як з легкими симптомами, так і загрозливими для життя. Тому важливо розуміти свої ризики інфікування та подбати про своє здоров’я і своїх близьких.

  Багато організмів живуть у наших тілах і на них. Зазвичай вони нешкідливі чи навіть корисні. Але за певних умов можуть спричинити захворювання.

Деякі інфекційні захворювання можуть передаватися від людини до людини. Деякі передаються комахами чи іншими тваринами. Інші ж — через інфіковану їжу чи воду, чи через вплив організмів у довкіллі.

  Ознаки та симптоми варіюються залежно від хвороботворного організму, але часто включають лихоманку та стомлюваність. Легкі інфекції можуть лікуватися відпочинком та домашніми засобами, у той час як деякі небезпечні для життя інфекції можуть потребувати госпіталізації.

Багатьом інфекційним захворюванням можна запобігти з допомогою вакцин. Тож ретельно дотримуйтеся Календаря щеплень.

  Часте та ретельне миття рук також допомагає захиститися від більшості інфекційних захворювань.

  Найпростіший спосіб підхопити більшість інфекційних захворювань — контактувати з інфікованою людиною чи твариною. Інфекційні захворювання можуть передаватися через прямий контакт, наприклад:

Віч-на-віч.  Це може статися, коли людина з бактерією чи вірусом торкається, цілує, кашляє чи чхає на когось, хто не інфікований. Також хвороботворні організми можуть поширюватися через біологічні рідини під час статевого контакту.

Від тварини до людини. Якщо вас вкусить або подряпає інфікована тварина, навіть домашня, ви можете захворіти, а за екстремальних обставин навіть померти.

Від матері до дитини. Вагітна жінка може передати мікроби, що призводять до інфекційних захворювань, своїй майбутній дитині. Деякі мікроби можуть проникати через плаценту чи грудне молоко. Мікроби в піхві можуть передаватися дитині під час пологів.

  Хвороботворні організми також можуть передаватися непрямим шляхом. Багато мікробів можуть затримуватися на предметах побуту, як-то стільниці, ручки дверей або крану.

Наприклад, коли ви торкаєтеся дверної ручки після хворого на грип або застуду, ви можете інфікуватися. Особливо, якщо ви доторкнетеся до очей, рота або носа перед миттям рук.

  Деякі мікроби передаються через укуси комах, таких як комарі, блохи, воші або кліщі.

  Хвороботворні організми також можуть бути в зараженій їжі та воді. Тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.

Кожне інфекційне захворювання має свої специфічні ознаки та симптоми. Найбільш поширені включають такі: висока температура тіла; діарея; втома;

біль у м’язах; кашель.

Зверніться по медичну допомогу, якщо: вас укусила тварина; у вас проблеми із диханням; кашель триває довше тижня; сильний головний біль із лихоманкою; з’явився висип чи набряк; незрозуміла або тривала лихоманка;

виникли раптові проблеми із зором.

   Поговоріть з лікарем щодо вашого ризику щодо певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також контролюйте хронічні захворювання, якщо вони у вас є.

Щоби знизити ризик інфікування, дотримуйтесь простих порад:

Мийте рукиЦе особливо важливо до та після приготування їжі, перед прийомом їжі та після відвідування туалету. Регулярне миття рук — один з найкращих способів видалення мікроорганізмів і профілактики хвороб. Зробіть щеплення. Вакцинація може значно знизити ризики захворіти на багато недуг. Обов’язково вакцинуйтеся відповідно до національного календаря щеплень, вакцинуйте своїх дітей, і порадьте зробити те ж своїм близьким.

Дотримуйтесь респіраторної гігієни та етикету кашлю.  Це надзвичайно важливо, адже поряд можуть бути люди, чий організм ослаблений такими захворюваннями як цукровий діабет або гіпертонічна хвороба, для них звичайна ГРВІ може мати важкі ускладнення. Якщо захворіли, залишайтеся вдома.

Безпечно готуйте їжу. Тримайте кухонні столи та інші кухонні поверхні в чистоті, коли готуєте їжу. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Готуйте продукти до потрібної температури, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти.

Практикуйте безпечний секс. Правило №1 — захищений секс під час кожного сексуального контакту. За належного й постійного використання презервативи є одним із найбільш з ефективних способів захисту від інфекційних захворювань.

Не діліться з іншими засобами індивідуальної  гігієни. Використовуйте власну зубну щітку, гребінець і бритву тощо.

 

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора