Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 12.08.2022 08:56
Кількість переглядів: 1096

НОВОБУЗЬКЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ: «ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА»

Харчові токсикоінфекції - це група гострих інфекційних захворювань, що виникають в результаті отруєння людини харчовими продуктами, які містять велику кількість умовно-патогенних мікроорганізмів.

Умовно патогенні мікроорганізми при нормальних умовах не приносять шкоди людині, вони мирно співіснують з організмом без шкоди для здоров'я. Такі мікроорганізми в процесі життєдіяльності зазвичай не виділяють в навколишнє середовище токсини, але всередині самої мікробної клітини накопичуються токсичні речовини (ендотоксини), які представляють її структурні компоненти і вивільняються тільки при розпаді бактеріальної клітини.

Незначна кількість умовно-патогенних мікроорганізмів у харчовому продукті, не представляє ніякої небезпеки. Але слід враховувати, що продукти харчування є сприятливим середовищем для життєдіяльності мікробів. При недотриманні умов зберігання, мікроорганізми в харчовому продукті активно розмножуються і роблять цей продукт небезпечним для людини. У шлунково-кишковому тракті відбувається масова загибель мікробних тіл з виділенням ендотоксинів, які і викликають захворювання.

Дотримання таких простих правил допоможе уникнути виникнення отруєння:

1. Недопущення попадання мікроорганізмів в харчовий продукт - це дотримання гігієнічних вимог під час приготування і зберігання їжі. Адже якщо в харчовому продукті не буде умовно-патогенної мікрофлори, то нема буде чому розмножуватися і накопичуватися.

2. Дотримання умов зберігання харчового продукту. Якщо харчовий продукт повинен зберігатися в холодильнику, так будь ласка зберігайте його в холодильнику. Так як холод сильно уповільнює швидкість розмноження мікроорганізмів.

3.Не вживайте харчові продукти термін зберігання, яких закінчився. При зберіганні харчового продукту навіть в холодильнику протягом тривалого часу в ньому може накопичиться велика кількість мікроорганізмів.

4.Повторна термічна обробка. Якщо харчовий продукт, який зберігався в холодильнику, викликає у вас сумнів, слід піддати його повторній термічній обробці. Висока температура вбиває мікроорганізми. Відбувається денатурація ендотоксинів і вони перестають бути небезпечними для людини.

5.Ретельне миття овочів, фруктів та ягід перед вживанням.

6.Для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду.

При появі перших ознак харчових отруєнь негайно зверніться до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 

Бережіть себе та своїх близьких. Будьте здорові та самовідповідальні!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора