Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Вплив нітратів на організм людини

Дата: 29.07.2022 10:59
Кількість переглядів: 620

     Фото без опису Якщо ви купували цьогоріч кавун, то певно думали про те - чи не забагато в ньому нітратів? Авжеж, адже всі чули про негативний ефект нітратів для нашого організму. У більшості людей слово “нітрат” - це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: 1 - нітрати - це далеко не завжди отрута і 2 - вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.

  

      Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

     Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

      Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів. На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.

 

   Симптоми гострого отруєння нітратами:

          — виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);

          — різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);

          — головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;

          — задишка;

          — порушення координації рухів;

          — зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих           скорочень;

          — у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

В організмі людини виникає цілий ряд порушень:

— підвищується концентрація метгемоглобіну крові більш як 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;

— можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;

  • дистрофічні зміни в серцевому м’язі;

— захворювання і порушення функції нирок;

— порушення зі сторони нервової і серцево-судиної систем;

— нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

— особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію. 

 

          Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  1. Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні;
  2. Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;
  3. Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках.

 

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!

 

 

 

Новобузьке  управління  Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора