Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Новобузьке управління Держпродспоживслужби інформує: Обережно – отруєння сурогатним алкоголем!

Дата: 26.07.2022 09:55
Кількість переглядів: 787

Алкогольні сурогати – це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відносяться: побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивачі скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та ін.

      Серед сурогатів є ті, що містять етиловий спирт і небезпечні лише за домішок і добавок, а є інші, які містять метиловий спирт. Останні розкладаються в організмі з виділенням токсичних речовин, що призводять до сильного отруєння.

       Найбільш токсичну дію виявляють метиловий спирт та антифриз (етиленгліколь), смертельна доза яких становить 60 – 100 мл. Більш низькі дози викликають неврит зорового нерва та сліпоту (метиловий алкоголь), гостру ниркову та печінкову недостатність (етиленгліколь). Метаболізм метилового спирту та етиленгліколю в організмі відбувається по типу  “летального синтезу”.  Це значить, що в процесі розпаду отрут в печінці утворюються продукти, значно токсичніші за вихідні сполуки.

       Окрема категорія алкогольних сурогатів – це підроблені алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, приготована з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Такий напій не тільки не принесе задоволення від вживання, але може викликати сильне отруєння.

      Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима з’являються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і з’являється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Це – пошкодження і навіть повна втрата слуху та зору, судоми, втрата свідомості, кома і навіть летальний результат. А хотілося б, щоб життя протікало без подібних «дрібниць». Зрозуміло, важко обійтися без застіль. Однак, не варто перетворювати їх на якусь подобу культу і надмірно захоплюватися спиртним, а тим більше спиртними напоями сумнівного походження.

        Щоб не стати жертвою алкогольних сурогатів, пийте тільки якісні спиртні напої – в помірній кількості і не поодинці, щоб у разі передозування спиртного було кому надати першу допомогу і викликати «швидку».

       Держпродспоживслужба закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголю невідомого походження. Така “продукція” може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведуть до смерті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора