Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 13.07.2022 14:41
Кількість переглядів: 924

Внаслідок збройної агресії Російської федерації проти України на багатьох територіях Миколаївської області виникають проблеми з забезпеченням населення питною водою, харчовими продуктами, що може призвести до погіршення санітарно – епідемічної ситуації щодо захворювань на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує про небезпеку зараження кишковими інфекціями.

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Збудники таких інфекцій потрапляють до організму, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Практично всі збудники кишкових інфекцій здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).

Дотримання п’яти простих правил можуть врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь:

  • Сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються максимально окремо! За відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці.
  • При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.
  • При отриманні сировини (м’ясо, риба, тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
  • Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується, важливо перевіряти органолептичні якості їжі: вигляд, запах та смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів.

      •    Особливу увагу звертаємо на те, що ні в якому разі непотрібно вживати  продукцію з вичерпаним терміном придатності, порушенням  цілісності упаковки, наявності сторонніх запахів!

 

Бережіть себе та своїх близьких та будьте здорові!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора