Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Як змінити статус перед роботодавцем «людина без трудових прав» на статус «працівник»: виклики та  можливості

Дата: 22.12.2021 16:10
Кількість переглядів: 2545

Актуальною проблемою сьогодення  залишається питання незадекларованої праці. Законодавством про працю встановлено, що працівник допускається до роботи лише після укладання трудового договору та направлення повідомлення до Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу. Однак деякі суб’єкти господарювання допускають до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин. Відповідно, такі працівники не мають прав на заробітну плату у розмірі не нижчий ніж мінімальний, оплачувану щорічну відпустку, допомогу у разі тимчасової непрацездатності чи нещасного випадку тощо. Але ситуацію можна змінити.     

Звернення громадян за допомогою до Управління Держпраці є ключовим моментом у перезапуску відносин з роботодавцем, зокрема у  формуванні збалансованих трудових відносин, які захищають права працівника та корисні для роботодавця.

Безкоштовну інформаційно-роз’яснювальну допомогу з питань додержання законодавства можна отримати, звернувшись до Управління Держпраці, у тому числі  дистанційно за номером телефону 0 512 47-35-11.  

Увага! Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю,  може стати підставою для проведення  позапланової перевірки суб’єкта господарювання.

Задокументовані факти порушень законодавства про працю щодо фізичної особи є вагомими аргументами у судовому процесі щодо поновлення трудових прав працівника.

«Переформовувати відносини з роботодавцем та здобути статус працівник – це виклик, який людина має подолати задля  впевненості у прийдешньому дні», - Юрій Козловський, начальник Управління Держпраці у Миколаївській області.

 

Пресслужба Управління Держпраці

 у Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора