Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Лікарняні і декретні фінансують Фондом у повному обсязі, однак наявні затримки у фінансуванні

Дата: 17.03.2021 13:21
Кількість переглядів: 413

17.03.2021

Фото без описуФонд соціального страхування України виплачує лікарняні та декретні у повномуобсязі. Ми робимо все можливе, абивиотрималидопомогуякнайшвидше, однаксьогодні є затримки в строках фінансування.

Розповідаємо з чимцепов'язано та як пришвидшитиотриманнявиплат від ФССУ.

Який строк затримки?

? Тривалість затримки коливається, аджезалежить від суми щоденнихнадходженьдо бюджету Фонду. На сьогодні затримка складає 21 робочий день або 1,8 млрд грн, а також непрофінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати якихскладає 10 робочихднів відповідно до законодавства.

Що сталося?

? Бюджет Фонду – цечастка від єдиного внеску, якийщомісяцясплачуєтеви, або за вас сплачує ваш роботодавець.

? Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%.

? По мірісплати ЄСВ роботодавцями, цікоштинадходять на рахунок Фонду – і одразунаправляються на фінансування матеріального забезпечення і страховихвиплат:

? допомог по тимчасовійнепрацездатності (лікарняні);

? допомогповагітності та пологах;

? допомог на поховання;

? щомісячнихстраховихвиплатпотерпілим на виробництвітощо.

? Ще в листопаді 2020 року ми фінансувалилікарняні і декретніупродовж одного робочого дня післяотримання заяви-розрахунку від роботодавця (замість 10 робочихднів, визначених законодавством). Усіопераціїбулиоптимізовані та прискорені, аби в періодпандеміїзабезпечитимаксимальнуоперативність у наданнідопомог.

? Однаксьогодні доходів Фонду не вистачає на покриттяусіхприйнятих на фінансуваннядопомог і виплат. Наявназаборгованістьбуланакопичена Фондом у грудні через різкезростаннявидатків.

? Цепов’язано із додатковимнавантаженням, яке Фонд отримав через пандемію – суттєвозросливидатки за лікарняними, також на нас булопокладенофінансуваннясамоізоляціїукраїнськихпрацівників, страховівиплати медикам тощо. Наприклад, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн).

? Тож попри те, що з 2021 року щомісячнінадходженнядобюджету Фонду покриваютьвидатки за той же період, накопиченанаприкінціминулого року заборгованістьпризвела до затримки у виплатахдопомог.

Як пришвидшитиотриманнядопомоги?

? Водночас, чисельні затримки пов’язані не з різким ростом видатків через пандемію, а викликанізволіканням у подачізаяв-розрахунків.

? Фонд здійснюєфінансування на підставіотриманої від вашогороботодавця заяви-розрахунку – саме від дати її подачі, у першу чергу, залежить дата виплати. Тут ми писали про етапифінансуваннялікарняних і декретних: https://bit.ly/3vnomHU.

? Не втрачайтезв'язок із своїмроботодавцем, бухгалтером та комісією (уповноваженим) із соціального страхування вашогопідприємства.

Чиможнаслідкувати за станом оплати лікарняного онлайн?

? Дізнатись дату прийняття Фондом заяви-розрахунку на виплату вам коштівможна на своємупідприємстві, або у робочому органі виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований ваш роботодавець. Для цього вам буде необхідноназвати номер вашогоідентифікаційного коду. Контактиусіхробочихорганівможназнайти на сайті ФССУ: https://bit.ly/3eEIbV7, а номеригарячихлінійобласнихуправлінь тут:https://bit.ly/3cwoNHf.

? Коли визнаєте дату подачі заяви-розрахунку, слідкувати за виплатамиможна онлайн у нашомутелеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режиміоновлюєтьсяінформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансованоматеріальнезабезпечення і страховівиплати. Інформаціяоновлюється за тегом #фінансування_оперативно.

? Звернітьувагу, що Фонд перераховуєкошти для виплати вам допомоги на рахунокроботодавця, який, у своючергу, здійснюєвиплатисвоїмпрацівникам. Зазвичайбанківськіопераціїзаймаютьдекількаробочихднів.

? Але абиви могли точно дізнатись, чикоштивжеперерахованороботодавцю, ми ввели додатковузвітність за тегом #фінансування_страхувальників – інформаціяоновлюється у розрізірегіонів і означає, що кошти за заявами-розрахунками, поданими по наведену дату, вжезнаходяться на рахункуроботодавця. Він має виплатитиїх вам у найближчийпісля дня призначеннядопомоги строк, установлений для виплатизаробітної плати, або одразупіслянадходженнякоштів від ФССУ.

 

Баштанське відділення Управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора