Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Загальний порядок проведення державної реєстрації  права оренди земельних ділянок

Дата: 16.10.2020 08:35
Кількість переглядів: 440

 

КРОК 1.Державна реєстрація права оренди земельноїділянки проводиться за заявою заявника до суб’єкта державної  реєстрації прав або нотаріуса.

Для державної реєстрації прав заявник подає оригінали документів (а для документів, що залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, - заявник посвідчені копії документів), необхідних для відповідної реєстрації, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав (0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2020 р. - це 105,1 грн).

КРОК 2.Державна реєстрація права оренди земельної ділянки проводиться на підставі укладеного в установленому Законом «Про оренду землі» порядку договору, предметом якого є оренда земельної ділянки та (у разі, коли у державному реєстрі речових  прав відсутні відомості про право приватної власності на цю земельну ділянку – також державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку, виданих до 1 січня 2013 року).

КРОК 3. Державний реєстратор формує та реєструє заяву про державну  реєстрацію прав, на якій заявник проставляє власний підпис.

Під час формування та реєстрації заяви державний реєстратор:

  • встановлює особу заявника (паспорт) або його представника (довіреність);
  • автоматичноза допомогою програмнихзасобівведенняДержавного  реєстру прав у режимі реального часу отримує відомості Державного земельного кадастру про таку земельну ділянку, у тому числі з метою перевірки її кадастрового номера щодо його наявності та автентичності, а також з метою встановлення наявності відомостей про власників, користувачів такої земельної ділянки, перенесених з державного реєстру земель, що містяться в Державному земельному кадастрі, та відповідності таким відомостям про власників, користувачів відомостей, зазначених заявником у заяві;
  • повідомляєвласника земельноїділянки(крім випадків його безпосередньоїучасті у реєстрації).

КРОК 4. Під час розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації права оренди земельної ділянки, державний реєстратор обов’язково використовує відомості з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон  відчуження об’єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, які є архівною  складовою частиною Державного реєстру прав, а також відомості з інших інформаційних  систем, доступ до яких передбачено законодавством,  у тому числі відомості з Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру документів. У разі коли відомості Державного земельного кадастру про власників, користувачів земельної ділянки, перенесені з державного реєстру земель, містять неповну або неточну інформацію, що унеможливлює ідентифікацію особи, державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав надсилає повідомлення в електронній формі державному кадастровому реєстраторові про уточнення інформації в Державному земельному кадастрі, в якому зазначається виключний перелік відомостей, що є неповними або неточними.

У разі колипід час розгляду заяви державним реєстратором встановленонаявність раніше зареєстрованих інших заяв на цю саме земельну ділянку, ніж заява, що ним розглядається, державний реєстратор невідкладно приймає рішення про розгляд заяви  після прийняття рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстраціїза результатом розгляду заяви, яка зареєстрована в базі даних заяв раніше.

У разі коли під час розгляду заяви встановлено наявність підстав, передбачених законом для зупинення розгляду заяви, державний реєстратор невідкладно приймає рішення щодо зупинення розгляду заяви.

У разі подання заявником додаткових документів, необхідних для державної реєстрації прав, до раніше поданої заяви, у тому числі до такої, розгляд якої зупинено, державний реєстратор вносить до бази даних заяв відомості про додаткові документи, подані заявником.

КРОК 5.За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації права оренди земельної ділянки, державний реєстратор приймає рішеннящодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки або щодо відмови в такій реєстрації.

У разі надходження відомостейз Державного земельного кадастру про відсутність в останньому відомостей про земельну ділянку державний реєстратор за зазначеним у заяві кадастровим номером за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав приймає виключно рішення щодо відмови в державній реєстрації права оренди земельної ділянки.

КРОК 6. Рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права оренди земельної ділянки надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора чи адміністратора центру надання адміністративних послуг (у разі отримання витягу шляхом звернення до центру надання адміністративних послуг).

КРОК 7.Державна реєстрація права власності та права оренди земельної ділянки проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Державна реєстрація права оренди земельної ділянки може проводитися за заявою заявника шляхом звернення до центрів надання адміністративних послуг), що забезпечують прийняття та видачу документів під час державної реєстрації прав або шляхом подачі такої заяви в електронній формі.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора