Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Гострі кишкові інфекцій та їх профілактика в організованих  дитячих колективах

Дата: 28.04.2023 15:34
Кількість переглядів: 921

 

   

     Інфекційними  називаються захворювання, які спричиненні проникненням в організм патогенних мікроорганізмів.

     До гострих кишкових інфекцій відносяться: гастроентероколіти, дизентерія, Фото без описусальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бацилоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишковику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бацилоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудників в великій кількості, при цьому виявити бацилоносіїв можливо лише при бактеріологічному обстеженні.

    Спостерігаються також так звані стерті форми захворювання, коли хвороба  проявляється лише короткотривалим незначним нездужанням при задовільному загальному стані. Хворі не надають особливого значення цим порушенням, своєчасно не звертаються за  медичною допомогою і не дотримуються необхідних заходів гігієни. В результаті такі хворі стають джерелом розповсюдження інфекцій.

      Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно почате лікування мають важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

      Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини.

     Також продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах   мікроби, занесені брудними руками, не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.

     Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук- запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Якнайретельніше  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу  з приготуванням та реалізацією  харчових продуктів. Нехтування правилами  може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

      Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції займають одне із перших місць. Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки. Провідним симптомом гострої кишкової інфекції є діарея (рідкі або водянисті випорожнення як найменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкова інфекція може спричиняти зневоднення та електролітні порушення, які можуть загрожувати життю дитини.
Основними заходами профілактики ГКІ у дитячих колективах є:
- контроль за санітарно-епідеміологічним станом дитячого закладу, забезпечення закладу питною водою гарантованої якості, стан систем водопостачання, каналізації, очищення, поводження з відходами;
- вжиття заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей;
- контроль санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, дотримання технологій приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни персоналом;

- відсутність у персоналу гнійничкових захворювань та ознак ГКІ;
- дотримання санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів в процесі приготування страв;
приготування страв приготування страв;
- недопущення хворої дитини на гостру кишкову інфекцію до дитячого закладу;
- спостереження за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими, проведення протиепідемічних заходів та швидка ізоляція дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту та харчовою інтоксикацією;
- здійснення контролю за миттям рук дітей перед прийомом їжі і після відвідування туалету.
туалетку туалету туалету  відвідування туалету
- забезпечення якісного проведення вологого прибирання, систематичного прибирання приміщень туалетних блоків.

       Якщо дитина вже занедужала, її відразу ж ізолюють в окремій кімнаті, обов’язково необхідно звернутися за медичною допомогою і провести ретельну дезінфекцію, медичний працівник визначає необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з хворим.
      З метою попередження гострих кишкових інфекцій керівник дитячого закладу разом з медичним працівником повинні забезпечити проведення профілактичних та протиепідемічних заходів, облік захворюваності на ГКІ серед дітей закладу, забезпечити своєчасне проходження працівниками медичного огляду та гігієнічного навчання, проводити бесіди для педагогів та технічного персоналу закладу з питань організації роботи з дітьми і батьками, спрямованої на попередження захворювань на ГКІ.

     Для попередження групової і спалахової захворюваності дітей та персоналу в дитячому закладі необхідно забезпечити: наявність умов для миття рук дітей і персоналу, достатньої кількості мила, одноразових паперових рушників, недопущення дітей і персоналу з ознаками захворювання в заклад, проведення на харчоблоці своєчасного та якісного прибирання, дезінфекції технологічного обладнання, інвентарю, посуду, виробничих і складських приміщень із застосуванням сучасних дезінфікуючих засобів широкого спектру дії, проведення комплексу заходів для виключення проникнення і проживання гризунів у будівлях і спорудах дитячого закладу, заходів з попередження зараження збудниками ієрсиніозу овочів та фруктів в місцях їх зберігання та приготування, суворий контроль продовольчої сировини, яка надходить до закладу, її якість, терміни реалізації, умови зберігання; зберігання, збріння, зберігання;
       Головним показником правильної організації харчування дітей у дитячих колективах є гарне самопочуття дітей, відсутність шлунково-кишкових захворювань. Щоб запобігти ГКІ у дітей слід навчити дітей  не просто  мити руки, а правильно це робити. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення  густої піни далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями.

        Всім відомо, що простіше запобігти захворюванням, ніж потім довго і складно їх лікувати.

        Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!!!

 

Джерела інформації https://novopskovrada.gov.ua; https://podil.kyivcity.gov.ua

 

Баштанське районне управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора