Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Переохолодження: у чому небезпека для здоров’я людини?

Дата: 22.12.2022 13:10
Кількість переглядів: 904

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає інформацію

 

Переохолодження: у чому небезпека для здоров’я людини?

Фото без описуВзимку в Україні зростає небезпека отримання переохолодження, що рідко проходить безслідно для здоров’я людини. Іноді неприємні наслідки переохолодження залишаються на все життя у вигляді хронічних хвороб. Тому важливо знати, як наступає переохолодження, за яких умов і до чого може призвести.

 

Що таке переохолодження?

Зниження температури тіла нижче рівня, необхідного для природного функціонування органів і підтримання метаболізму, називають гіпотермією. Такий стан більш відомий як переохолодження.

Температура тіла здорової людини становить 36,6 °С. Можливі незначні відхилення – від 36,0 °С до 36,9 °С. За підтримку таких показників відповідає механізм терморегуляції. Але якщо показник температури тіла нижче 34,0 °С. розвивається гіпотермія.

 

Причини переохолодження

Переохолодження може виникати не тільки взимку, в люті морози. Стати жертвою гіпотермії можна навіть при +10 °С, якщо тривалий час гуляти в мокрому одязі.

Найчастіше до переохолодження організму призводять наступні причини: низька температура повітря; легкий одяг, відсутність шапки та рукавичок; сильний вітер; неправильне взуття (занадто тісне, на дуже тонкій або гумовій підошві); висока вологість; мокрий одяг,  який тривалий час контактує з тілом; купання в холодній воді.

Значно зростає ризик переохолодження в стані алкогольного сп’яніння, адже судини розширюються і кров, що йде від серця, швидко охолоджується. Вона здатна охолодити серце та інші внутрішні органи.

До групи ризику щодо переохолодження входять маленькі діти, люди похилого віку, знерухомлені пацієнти.

На тлі переохолодження можуть розвинутися найрізноманітніші патології, починаючи від звичайної застуди і закінчуючи серйозними обмороженнями з подальшою ампутацією. Тривала дія холоду може призвести до смерті. Причому людина може померти не тільки від гіпотермії, але й від неправильного зігрівання.

 

Переохолодження  всього  організму  здатне призвести до: застуд; захворювань центральної нервової системи; порушень серцевої діяльності; патології дихальної системи.

Небезпека хронічної  гіпотермії

Деякі люди стикаються з регулярним переохолодженням. Як правило, це пов’язано з особливостями професії. Такі люди часто скаржаться на хронічну втому; підвищену втомлюваність; зниження розумової діяльності;  погіршення пам’яті; розвиток апатії.

 

Профілактика переохолодження

Щоб захиститися від можливого переохолодження, дотримуйтесь профілактичних правил:

- Обирайте одяг і взуття відповідно до погоди. У холодну пору потрібно обов’язково носити рукавиці та шапку.

- Не паліть і не вживайте алкоголь на морозі. Це призводить до порушення кровообігу.

- Використовуйте спеціальний крем від морозу. Його рекомендується нанести на всі відкриті ділянки тіла перед виходом на вулицю (за півгодини-годину).

- Вчасно зігрівайтеся. Якщо під час прогулянки ви відчули озноб або замерзання кінцівок, то зайдіть в будь-який тепле приміщення.

- Добре їжте перед прогулянкою. Організм потрібно збагатити енергією, щоб він міг зігрівати тіло.

- Відмовтеся від металевих прикрас (сережки, браслети). Вони швидко охолоджуються і можуть викликати гіпотермію сусідніх ділянок.

-  Не пийте взимку холодні напої. Візьміть з собою термос з чаєм.

 

Щоб попередити розвиток переохолоджень, рекомендовано зміцнювати місцевий імунітет. Для цього слід звернути увагу на правильне харчування, заняття спортом і загартовування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора