Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Профілактика й лікування грипу

Дата: 18.11.2022 12:17
Кількість переглядів: 127

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає інформацію

Профілактика й лікування грипу

Фото без описуГрип - це гостре інфекційне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом - коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом всього періоду прояву симптомів - це, в середньому, 7 днів.

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома - щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не заражати інших людей.

Основними симптомами грипу є: підвищена температура тіла; сльозотеча; біль у горлі; кашель; нежить; біль у м’язах. При перших ознаках звертатися до лікаря. Лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя; висока температура тіла, що довго не знижується; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості - надмірна сонливість чи збудженість; болі у грудній клітці; падіння артеріального тиску. 

Вірус грипу небезпечний, але можна уникнути зараження якщо дотримуватись наступних правил:

- уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;

- користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе та оточуючих від зараження. Маска повинна прикривати рот і ніс, проводити заміну маски не рідше ніж через дві години;

- регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання у помешканні, щоб не залишати навколо себе живі віруси і бактерії;

- повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму;

- мати чисті руки, часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками - як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.

 Одним з  найефективніших засобів для захисту організму від вірусів гриппу є щорічна вакцинація. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації-напередодні грипозного сезону (осінь). У всіх випадках - питання стосовно вакцинації треба вирішувати індивідуально, враховуючи загальний стан здоров’я, тільки після огляду лікаря та за його порадою».

Лікувати грип можна за допомогою:

- Препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу. Лише вони здатні вплинути на вірус грипу, припинити його розмноження в організмі.

- Препаратів, що пом’якшують симптоми. Вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом’якшуючи симптоми - жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах.

Важливо під час грипу пити багато рідини. їжа повинна бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти не потрібно.

 

Пам’ятайте, здоров’я у Ваших руках!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора