Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Охорона праці під час роботи з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 08.11.2022 13:40
Кількість переглядів: 227

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Інформаційно-роз’яснювальна робота щодо охорони праці під час роботи з пестицидами і агрохімікатами

 

Фото без описуПродовжується осінній комплекс польових робіт 2022 року, який пов’язаний із захистом сільськогосподарських культур від шкідливих організмів за допомогою пестицидів. Згідно Державних санітарних правил (ДСП 8.8.1.2001-98), перше, на що необхідно звернути увагу це організаційні заходи (безпечні умови життєдіяльності людини):

  • Відповідальність за охорону праці і техніку безпеки при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, що їх застосовують.
  • Керівник (організатор) робіт зобов’язаний ознайомити осіб, що залучаються до роботи з пестицидами, з їх характеристикою, особливостями дії на організм людини, засобами застереження, виробничої і особистої гігієни, дати інструктаж з техніки безпеки і правил пожежної безпеки, ознайомити із заходами надання першої долікарської допомоги при отруєнні пестицидами.
  • Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні отримати допуск (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами. Допуск видається Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області терміном на 1 рік. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами, що проводиться щорічно за спеціальною програмою та медична книжка за висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Адміністрація підприємства, установи, організації, господарства зобов’язані, перед початком робіт забезпечити працюючих з пестицидами засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), відповідно до їх фізіологічних особливостей, виду виконуваної роботи, ступеню небезпечності пестицидів. У комплект ЗІЗ входять: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази. ЗІЗ повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи. ЗІЗ повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, яке добре провітрюється.
  • Тривалість роботи з пестицидами I і II класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими – 6 годин на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов`язаних із застосуванням пестицидів). До роботи з пестицидами не допускаються особи, які не досягли 18-річного віку, вагітні жінки.
  • У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і приймання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником, рушником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 метрів від межі застосування пестицидів, з навітряного боку від робочого поля.
  • Всім працюючим з пестицидами потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, на місцях роботи не приймати харчі, не пити, не палити. Перед харчуванням треба зняти спецодяг, вимити з милом руки, лице, прополоскати рот.
  • Робота з пестицидами та агрохімікатами повинна проводитись під керівництвом спеціалістів із захисту рослин, агрономів, які мають відповідну підготовку.
  • До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду, наявності медичної книжки та допуску (посвідчення) встановленого зразка на право робіт із пестицидами і агрохімікатами.
  • Обов`язкове ведення журналів з охорони праці, обліку протруєнного насіння, обстежень с/г угідь, обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів.

Друге, на що звертають увагу - це особливості застосування:

  • Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнями до нього.
  • Захисні обробки посівів пестицидами проводяться тільки після попереднього обстеження посівів с/г угідь з обов’язковим врахуванням екологічної і економічної доцільності захисту рослин від шкідливих організмів (ЕПШ).
  • Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при штанговому, а при авіаметоді – 1 000 м.
  • Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.
  • Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення (сільські та селищні ради, ОТГ), власників суміжних с/г угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Знаки безпеки повинні контрастно виділятися на навколишньому фоні і знаходитися в полі зору людей, прибираються вони після закінчення строків виходу людей на оброблені пестицидами площі, випасу худоби, збирання врожаю.
  • У залежності від препарату, що застосовувався, необхідно суворо дотримуватись строків виходу людей на оброблені пестицидами ділянки для проведення ручних або механізованих робіт, а саме від 7 до 20 днів або від 3 до 7 днів відповідно.
  • Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10-ї години) і вечірні (з 18 до 22 години) при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° C.

Третій момент – перша долікарська допомога при отруєнні пестицидами. У разі будь-якого нездужання негайно припинити роботу, вжити заходи першої допомоги і викликати лікаря. При попаданні препарату:

  • у шлунок – необхідно дати постраждалому випити кілька стаканів води та викликати блювоту, для більш повного видалення препарату із організму треба повторити це кілька раз, після чого необхідно дати випити півсклянки 2% розчину питної соди, розмішати 2-3 столові ложки активованого вугілля;
  • в очі – зняти препарат ватою або куском матерії та ретельно змити його теплою водою з милом.
  • при інгаляційному попаданні в організм – постраждалого вивести із небезпечної зони, дати доступ свіжого повітря. У разі необхідності доставити потерпілого в медичну установу для надання спеціалізованої допомоги.

Пам’ятайте - суворе дотримання правил застосування пестицидів, сприятимуть забезпеченню продуктивної та безпечної праці робітників! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора