Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

Попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком до 3-х років

Дата: 10.10.2022 12:07
Кількість переглядів: 142

Новобузьке управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області:

Попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком до 3-х років

 

Фото без описуПитна вода – фактор передачі багатьох інфекційних захворювань бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

 Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив. Як наслідок, перевищення показника вмісту нітратів, може привести до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії (далі – ВНМ).

ВНМ спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до трьох років, а особливо немовлята, віком до одного року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³.

Ризик розвитку ВНМ у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають в сільській місцевості де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів індивідуального використання та індивідуальних свердловин). Вказані об’єкти водопостачання в більшості випадків не мають нормативної зони санітарної охорони, яка є одною з основних санітарних вимог по запобіганню бактеріального та хімічного забруднення води в них. Що стосується розміщення колодязів на території приватного домоволодіння, то враховуючи невелику площу земельних ділянок, на них неможливо створити необхідну зону їх санітарної охорони. І тому поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети на вигріб тощо, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дитячого і дорослого населення.

При нітратній інтоксикації відбувається послаблення імунної системи, збільшення загальної захворюваності.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з ВНМ, необхідно:

? Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.
? Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження облаштування колодязя навісом, кришкою, загальним відром тощо).
? З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
? За можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.

Дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших діточок! Не будьте байдужі, дослідить воду з криниці, якою ви користуєтеся!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора