Холера. Симптоми та профілактика
Холера – це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею із зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Холера вражає як дітей, так і дорослих, і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати.
Основний шлях поширення холери – вода! З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води під час купання, вживанні для пиття некип’яченої води. Холерний вібріон проникає в організм людини також разом з харчовими продуктами. Найбільш небезпечними з харчових продуктів є сирі овочі і плоди, морепродукти, що не піддаються термічній обробці. Крім того, холерою можна заразитися від хворої людини при безпосередньому контакті і через забруднені предмети.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді − 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Основні симптоми холери: діарея, яка виникає раптово до 10 і більше разів на добу; нудота і блювання; біль в животі; судоми у м’язах, найчастіше – у литках; ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух; зниження температури тіла; зниження еластичності шкіри, зокрема шкіра легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки)». При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Перебування хворого в домашніх умовах неприпустимо.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
– вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
– не купувати продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
– купатися лише в дозволених місцях водойм;
– ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням;
– дотримуйтеся правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед їжею, приготуванням їжі, після відвідування туалету);
– ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!
Новобузьке управління
Держпродспоживслужби