Володимирівська громада

Баштанський район Миколаївська область

ЗАХИСТ БДЖІЛ ВІД ОТРУЄНЬ ПЕСТИЦИДАМИ.

Дата: 10.05.2021 19:20
Кількість переглядів: 568

Фото без опису Останнім часом частішають випадки загибелі бджіл від використання засобів захисту рослин. Отруєння спостерігається у весняно – літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику.  Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди. Так за даними науковців, у 95 % випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, 4 % - гербіциди і 1 % інші препарати. Пестициди проникають в організм бджіл з кормом, водою, при безпосередньому контакті з пестицидами та фумігації. Було встановлено загибель бджіл від діючих речовин, таких як: дифлюнікан, альфа – циперметрин, лямбда – цигалотрин, ацетохлор, трибенурон – метил, флудіоксоніл, імідоклоприд, ацетаміприд, хлорпірифос, циперметрин, диметоат, дельтаметрин, біфентрин та інші.

У більшості випадків токсикація бджіл відбувається через:

  • несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце та характер хімічного обробітку;
  • порушенням правил застосування пестицидів;
  • проведення обробок вдень під час масового льоту бджіл;
  • обробки в період цвітіння або наявності серед оброблюваних рослин квітучих бур'янів - хороших медоносів і пильценосів;
  • близькості оброблюваних територій до масивів квітучих ентомофільних рослин, що загрожує небезпекою зносу отрутохімікатів на них;
  • використання небезпечних для бджіл препаратів;
  • авіаційні обробки;
  • проведення обприскування при підвищеній силі вітру більше 5 м/с ( при цьому виникає знос препарату до зони інтенсивного льоту бджіл або безпосередньо на територію пасіки).
         Застосування хімічних засобів захисту рослин регламентується: Законом України «Про захист рослин», Законом України «Про пестициди і агрохімікати», Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» 

 

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування.

 

 

Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові до 10 год або вечірні  - з 18 годин. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

На період обробки бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

 

         Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім'ї в зимівник.

Терміни ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності та періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Обробляють посіви переважно препаратами другого та третього класу небезпеки. Так, при обробці пестицидами 2 класу небезпечності обмеження льоту бджіл становлять біля 3-4 діб, а третього класу – 1-2 доби. Терміни ізоляції збільшуються на 1 - 2 дні при зниженні температури і підвищенні вологості повітря. Бджоли можуть переносити ізоляцію в гнізді до 4-5 діб при достатній вентиляції та забезпеченні необхідною кількістю води. У гнізді при цьому повинні бути якісний мед і перга.

 

 Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати „Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”.

 

Якщо відбулося отруєння комах, потрібно скласти Акт про передбачуване отруєння бджіл. Для складання Акту проводять комісійне обстеження пасіки.

 

До складу комісії входять:

  • представник органу місцевого самоврядування за місцем розташуванням пасіки, який є головою комісії, та представник органу місцевого самоврядування, адміністративні межі якого знаходяться ближче ніж за 10 кілометрів від пасіки, яку обстежує комісія;
  • представник територіального органу Державної служби України з питань             безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або представник державної установи, що належить до сфери управління Держпродспоживслужби;
  • представник територіального органу Національної поліції України.

До роботи Комісії залучається власник обстежуваної пасіки або

Уповноважена ним особа.

До роботи Комісії також можуть бути залучені за згодою:

  • фізичні особи та суб’єкти господарювання або їх представники, які використовували засоби захисту рослин у межах 10 кілометрів від розміщення пасіки;
  • представники профільних громадських об’єднань - не більше ніж дві особи, які здійснюють діяльність у цій місцевості.

 

Законодавчу силу при визначені причини загибелі бджіл має лабораторна діагностика, яка проводиться з відібраних від бджолиних сімей проб та встановлює в них залишки отрутохімікатів. Відбір і пересилку проб патологічного матеріалу для лабораторного дослідження здійснюють відповідно до існуючих вимог. Разом з пробами у лабораторію направляють Акт та супровідний лист, в якому вказують на який пестицид необхідно провести дослідження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора